ЕЛЕМЕНТИ ВРЕМЕНСКЕ ЛИНИЈЕ

Временска линија се састоји од неколико елемената: Главног менија, Претраге према кључним речима, Филтера према категоријама, таговима и врстама одреднице, Линије са сликама, Листом одредница и основним делом Временске линије.


ГЛАВНИ МЕНИ

На линији главног менија можете наћи: линк за Временску линију (кликом на Временску линију културе Републике Србије и културе Срба ван матице), О Временској линији, Упутство за коришћење Временске линије, Импресум и промена језика и писма.


ПРЕТРАГА ВРЕМЕНСКЕ ЛИНИЈЕ

1. Претрага према кључним речима се налази одмах испод менија, претражује Временску линију и приказује све резултате претраге које садрже задати појам. Претраживање се врши на ћириличном и латиничном писму и на српском и енглеском језику, с тим да је у плану увођење и других страних језика. Кликом на дугме ,,X" (десно од осталих филтера) Временска линија се враћа на почетна подешавања.

2. Поред претраге према кључним речима можете претражити Временску линију по категоријама, таговима или врстама одреднице. Кликом на ,,Изабери категорију“ и селектовањем једне или више категорија приказаће се одреднице које припадају свакој од категорија. Поред филтера категорије налази се дугме које води на нову страницу где су приказане све постојеће категорије и њихове поткатегорије. У прозору поред ,,Изабери категорију“ налазе се унапред одређени тагови за претрагу. Последњи елемент претраге је претрага по врсти одреднице (Личности, Догађаји, Објекти) и кликом на зелену иконицу испред врсте можете додати или избацити неки од елемената из претраге. У сваком тренутку кликом на дугме ,,X“ Временска линија ће се вратити на почетна подешавања.

 

ЛИНИЈА СА СЛИКАМА

Одмах испод филтера налази се Линија са сликама која садржи слике одабраних одредница. Кликом на неку од слика приказаће се одредница у дужој форми. Линију са сликама у сваком тренутку можете да смањите (и вратите) кликом на дугме Издвајамо.

 

ВРЕМЕНСКА ЛИНИЈА

Основни део Временске линије је састављен од временске линије и листе одредница. Временска линија садржи одреднице у различитим временским периодима. Превлачењем курсором миша можете да навигујете лево или десно, зависно од периода који желите да истражите, а скролом миша можете да зумирате или одзумирате одређени период. На тај начин биће приказане различите одреднице. Све контроле можете да задате и путем навигације у горњем десном углу основног дела Временске линије.

 

ОДРЕДНИЦЕ

Кликом на слику или одредницу у основном делу Временске линије појавиће се прозор са краћим описом одреднице, сликом, видео записом, линком, везама са другим одредницама и дугметом за дужи опис одреднице. Кликом на неку од веза са другим одредницама отвориће се дужи опис задате одреднице. У сваком тренутку можете поделити одредницу на друштвеним мрежама (facebook и twitter).

Док је отворена одредница, можете и даље да претражујете Временску линију. Кликом на другу одредницу, већ отворена одредница ће се затворити. Кликом на дугме ,,Х“, одмах изнад ознака за друштвене мреже, затварате одредницу.

 

ЛИСТА ОДРЕДНИЦА

Листа одредница је превлачећи мени црвене боје и налази се на десној страни Временске линије. Кликом на листу одредница отвара се нови мени на коме су приказане све одреднице у форми листе, пружајући већу прегледност. И даље можете користити филтере како бисте сузили резултате претраге. Листу затварате кликом на дугме ,,Листа одредница“ и враћате се на Временску линију задржавајући претходно одабране филтере.

 

ПРЕДЛОЗИ

У доњем десном углу налази се дугме са знаком плус, где можете предложити нове одреднице или измене постојећих.