Вилхелмина (Мина) Караџић-Вукомановић

close

Сликарка, песникиња, прозна списатељица и преводилац. Једна од три сликарке (уз Катарину Ивановић и Полексију Тодоровић) које су стварале у Србији у деветнаестом веку. У њено сликарско дело спада педесетак непотписаних и недатираних радова, углавном портрета у уљу, акварела и цртежа кредом. Сликала је људе са којима се свакодневно сусретала, као и религиозне мотиве. На немачки је превела књигу „Српских народних приповедака“; превод је посвећен Јакобу Гриму, који је написао предговор. Писала је поезију и прозу, и дописивала се са многим значајним личностима свог времена, укључујући и Милицу Стојадиновић Српкињу. Избори из преписке су касније објављени, и представљају значајно културно и историјско сведочанство о том периоду.
Сликарство: Аутопортрет, Портрет брата Димитрија, Марко Краљевић са шестоперцем, Црногорац, Грчки делија, Девојчица у карираној хаљини, Старац са дугом косом.
Књижевна дела: Споменар Мине Караџић (1983), Преписка Милице Стојадиновић Српкиње са Вуком и Мином (1987), Писма Мине Караџић (1997).